Ofte er det let at genkende nybagte forældre. Eller måske mest mødrene. Lidt rodet hår, en hurtig knold er det blevet til i farten. Mørke rander under øjenene og helt sikker et lidt nusset joggingsæt. Når et spædbarn melder sin ankomst, vinker mange farvel til deres vante sovevaner, eller i hvert fald mødrene. Man bevæger sig i en zombie - boble og tankerne om babys søvn kan fylde rigtig meget. Sover mit barn for meget eller måske for lidt? 

Man bliver bombarderet - i god mening- med mange gode råd om, hvordan den søvn skal være. Forvirringen er ofte stor hos de nybagte forældre. Her følger lidt information som du kan vælge at bruge. Måske bare noget af det. Alle børn og familier er unikke og det er vigtigt at man lever efter dét, som giver mening hjemme hos jer. 

Ifølge Sundhedsstyrelsen skal en nyfødt baby altid ligge på ryggen ved søvn. Dette for at forebygge vuggedød. En ulempe herved er, at baby kan risikere at få skæve kranie eller blive flad i baghovedet. Derfor skal du en gang imellem blidt dreje babys hoved fra den ene side til den anden fro at undgå at baghovedet bliver fladt. Altså sørger for, at skifte mellem de to sider. Et lille fif er, at sætte en lille bamse i liften, så du kan huske hvilken side baby sidst hovedet hovedet til. 

Når baby selv er begyndt at kunne vende sig fra mave til rug, må det sove i den stilling som baby har lyst til- 

Spædbørn sover generelt mellem 16-17 timer i døgnet. Dog sover de fleste babyer kun mellem 2-4 timer i træk.

Heldigvis vil de fleste opleve, at når baby er mellem 6-8 uger, begynder mange spædbørn at sove i længere perioder i løbet af natten og kortere om dagen. 

Og hold ud! For der er lys forude. 

Ved 1-årsalderen vil de fleste børn sove 8 timer sammenhængende. Dog er alle børn unikke, så der vil altid være nogle børn, der sover rigtig godt, mens andre forældre vil opleve det modsatte. 

Her i Danmark har vi tradition for, at baby sagtens kan sove ude hele året rundt. Selv i sne og slud. Din baby skal dog stilles et sted, hvor du kan høre hvis det græder. Det kan være i nærheden af et åbent vindue eller du kan benytte en babyalarm. Vær opmærksom på, at baby ikke ligger i træk og når det er varmt, skal barnevognen stå i skyggen. Lad være med at hænge en stofble op for at skærme med vind, sol mm. Dette er ikke smart, da temperaturen i barnevognen bliver meget hurtig bliver høj og alt for varmt for baby. 

Baby er ikke selv i stand til at regulere sin temperatur og mærker derfor ikke om det bliver for koldt eller fro varmt. Her er det forældrene der på sørge for at baby har den rette temperatur. Altså hverken fryser eller sveder for meget. Det er ofte det helt store spørgsmål, hvor meget tøj skal baby have på når det puttes til lur. Du kan mærke på babys nakke eller bryst. 

Når du putter baby i barnevognen vil det være afhængigt af årstiden, hvor meget tøj du skal give på. Det kan være du bruger en voksipose, så skal baby ikke have ligeså meget tøj på som, hvis det sover med en dyne. 

Inderst kan det være en god idé med en uldbody, da denne hjælper med at regulere temperaturen. Et par bukser og evt, en fleecetrøje, strømper, handler og hue. 

Hvis baby ligger under en dyne skal det have lidt mere tøj på. Ud over overstående skal det have en sovedragt i uld eller fleece.

Vil du læse lidt om babys sproglige udvikling så se mere her